"Alles begint en eindigt met cultuur in de breedste zin van het woord."
 

GERHARD RICHTER | OVER SCHILDEREN
zondag 10 december 2017 om 13u45 uur inkomhal
S.M.A.K
Jan Hoetplein 1
9000 Gent

Gerhard Richter (1932, Dresden) wordt beschouwd als een van de belangrijkste actuele kunstenaars en als een van de naoorlogse vernieuwers van de schilderkunst.

De tentoonstelling toont hoe de kunstenaar reageerde op de maatschappelijke omwentelingen van de jaren ’60 en ’70 en hoe hij met zijn oeuvre ook op de wereld van vandaag inspeelt.

“Dit is een tentoonstelling waar je normaal voor naar Berlijn, Parijs of Londen zou reizen”, zegt artistiek directeur Philippe Van Cauteren.

Uitstap naar Rijsel : 2 tentoonstellingen:
"J.F. Millet, Rétrospective" & "Millet USA"  (Palais des Beaux-Arts, Lille, France)
"Performance!" (Le Tripostal, Lille, France)
zaterdag 13 januari 2018
11 uur: bezoek Palais des Beaux-Arts
's namiddags: Le Tripostal
Gemeenschappelijk transport naar Rijsel
Vrije lunch


“L’Angélus" is waarschijnlijk één van de beroemdste schilderijen in de westerse kunst. Paradoxaal genoeg is het hele oeuvre van Jean-François Millet (1814-1875) vandaag weinig bekend. Te lang gelabeld als "boerenschilder" onthult deze overzichtstentoonstelling Millet als getalenteerd kunstenaar, bewonderd door de avant-garde in Barbizon waar ook César en Xavier De Cock hem bezochten.

"Millet USA", de hedendaagse afdeling van de tentoonstelling,  toont de grote invloed van Millet  op het werk van dichters, schilders, fotografen en filmmakers tot op de dag van vandaag.

"Performance!" geeft het begrip tentoonstelling een totaal nieuwe betekenis. Met dit project in een afgedankt postgebouw wordt een bijzonder verhaal geënsceneerd dat speelt met het kortstondige ogenblik en de mogelijkheid om dit met beeld of re-enactment te herhalen.